Melk is NIET goed voor elk.

Melk is NIET goed voor elk.

Toen mijn zoontje ineens plekjes op zijn rug kreeg is de zoektocht begonnen. Borstvoeding was helaas geen optie meer wat het beste is natuurlijk, maar we moesten over op flesvoeding. En so the story began. Nu hoorde ik hier en daar wel geluiden(vooral van m’n schoonzus) dat melk niet goed was voor kleintjes en ze last kunnen krijgen van koemelkallergie of lactose intolerant kunnen zijn. Dus besloot ik maar eens naar de huisarts te gaan. Die al gauw zei; “nee zijn maar een paar plekjes, geen allergie!” en toen ik over het hele melk verhaal begon keek hij mij aan alsof ik chinees sprak het enige wat hij te zeggen had was “komt allergie voor in de familie mevrouw?” “zo niet hoeft u zich er verder niet druk om te maken, kleintjes zijn vaak gevoelig voor verschillende dingen” waarna hij met het verhaal aan kwam zetten dat zijn dochter heel veel huilde en uiteindelijk bleek dat het de “labeltjes” waren waar zij niet tegen kon, Was het voor mij duidelijk, artsen houden zich inderdaad niet bezig met voeding. Dus ben ik het maar zelf gaan uitzoeken. En na heel wat gelezen te hebben werd het alleen maar bevestigd. Melk is inderdaad niet goed voor kinderen maar ook zeker niet voor volwassenen.

No worries ik zal jullie niet lastig vallen met het hele ingewikkelde proces maar het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen.

Melk zou goed zijn voor onze tanden en botten omdat het calcium bevat. En volgens het voedingscentrum zouden volwassenen tussen de 300-450 gram aan melkproducten moeten binnenkrijgen tieners en 50-plussers zelfs meer. Vanwege de hogere behoefte aan calcium. Behalve dat, hebben we het natuurlijk van huis uit meegekregen “een glaasje melk voor het slapen gaan” ja heel normaal en logisch we zijn er allemaal groot mee geworden toch? En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat er heel veel aan verdient wordt aangezien Nederland een “zuivelland” is. Media wat een handig middel! maar daar zal ik verder niet op ingaan.

Waarom is melk dan zo slecht?

Heel logisch eigenlijk wat moedermelk voor onze kinderen doet” de baby helpen groeien”  doet koeienmelk voor de “baby koe”. Er zit veel melksuiker (lactose) in voor de ontwikkeling van de baby. Er is natuurlijk een groot verschil tussen een mensen baby en een “baby koe” of kalfje. Om er een paar te noemen een koe weegt ongeveer 40kg bij de geboorte en een mens 3,5 kg. Een koe loopt al na een paar minuten een mens doet daar bijna een jaar over. Daar bovenop heeft een koe 4 magen en meters aan darmen!

Wij mensen zijn helemaal niet gemaakt om koe melk op te nemen!

Behalve de fysieke verschillen zijn er nog een aantal punten. In melk zitten er verschillende soorten eiwitten, caseïne-eiwit en wei-eiwit. En laten we dat nou net beide nodig hebben, caseïne voor het immuunsysteem en wei-eiwit voor de opname van calcium. Maar de hoeveelheid die er in koemelk voor komt is niet geschikt voor de mens. Er zit namelijk veel te veel caseïne in koemelk wat er voor zorgt dat het langer duurt voordat het opgenomen is wat er weer voor zou kunnen zorgen dat er een intolerantie ontstaat “koemelkintolerantie” maar ook bij voorbeeld  de ziekte van Crohn. Denk maar aan de laxerende werking die melk vaak heeft op vele dat is omdat de mens er gewoonweg niet tegen kan.

En calcium dan?

Ja die hebben we nodig voor onze botten en wei-eiwit zorgt er toch voor dat we die kunnen opnemen? Ja zo word calcium opgenomen maar naast calcium zit er ook fosfor in melk wat ook door het lichaam opgenomen word. Als de verhouding Fosfor calcium en magnesium goed is neemt je lichaam het fosfor makkelijk op, en zo ook weer de opname van calcium uit Melk. Maar helaas dat is niet wat koemelk voor ons doet. Zoals ik zei naast calcium zit er ook net zoveel fosfor in koemelk zit. Veel te veel dus, het lichaam moet het teveel aan fosfor afbreken daar heeft het lichaam weer meer calcium voor nodig en omdat de verhouding fosfor calcium in melk niet goed gaat je lichaam aan de slag om ergens anders calcium vandaan te halen. En waar denk je dat het dan uit wordt gehaald? Juist!! Je botten!

Nu is mijn zoontje al wat ouder en gaat het prima, geen plekje meer te zien “waar ze volgens de arts overheen groeien” dat denk ik zelf niet, je gaat er als ouder natuurlijk op letten dat je kind geen melk of zuivel meer binnen krijgt als ze lactose intolerant zijn of koemelk allergie hebben. Dit was bij mijn zoontje volgens de artsen niet het geval, maar na de overstap op andere voeding “verdwenen” de plekjes de plekjes op magische wijze, zal wel toeval zijn!

Naar mate ze groeien zal je het misschien wel weer introduceren maar ze zullen natuurlijk niet meer zoveel melk drinken als dat ze deden als baby. Dus dat de hele ” daar groeien ze overheen” verhaal geloof ik zelf niet in.

zijn er ook voordelen?

Ik hoor je al denken “een keertje melk kan toch geen kwaad?’’ Er zijn natuurlijk voor en nadelen. Een keertje melk of zuivelproducten kunnen denk ik echt wel, er zitten ook goede dingen in zoals de vitamines B2, B12 en zink. Vitamine B2 is goed voor bijvoorbeeld het zenuwstelsel en spijsvertering en vitamine B12 ook voor het zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Zink in is goed voor het immuunsysteem maar ook dat zou je inprincipe ook uit vis en zeevruchten kunnen halen het is misschien makkelijker om het uit je melk te halen omdat we niet zo veel vis eten. En calcium kun je ook uit andere producten halen zoals bladgroenten of sardientjes. Wegen de voordelen op tegen de nadelen is denk ik de vraag een keus die iedereen voor zichzelf moet maken natuurlijk. En net zoals met alles eigenlijk zo lang het niet te veel is…

maar als je het heel logisch bekijkt, het melk is bedoeld voor een kalfje en wij mensen drinken dat. Beetje vreemd toch? Net zoals dat je je hele leven maar zou moeten kolven om je volwassen kinderen melk te geven. (Wat er dus wel met de koe gebeurt) Melk is voor baby’s dat geld voor zowel mens als dier.

En hey! Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven voor melk zoals amandelmelk, rijstemelk of quinoamelk en die worden weer door ons  zuivellandje gepromoot! Media … had ik het al gezegd, fantastisch!

-N-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s